در تهیه هر غذا یا مواد خوراکی برای خوش طعم و خوشمزه شدن آن از ادویه جات و چاشنی های مختلفی استفاده می شود. ترشی نیز از دسته مواد غذایی پر طرفدار است که برای طعم دار کردن آن ادویه مخصوصی به کار می رود. در این مقاله با ترکیبات مورد نیاز برای درست کردن ادویه ترشی و طرز تهیه آن آشنا می شویم.
ادویه ترشی چیست؟
از ترکیب چند نوع ادویه و سبزیجات معطر می توان ادویه جات بسیار خوش بو و طعمی را درست کرد. این ادویه ها برای مزه دار کردن انواع ترشی استفاده می شود و خوردن این ترشی ها همراه با انواع غذاها لذت آن ها را چند برابر می کند؛ علاوه بر این خواص فراوان این ادویه جات ترشی در تامین سلامت بدن نقش مهمی دارند. از ادویه ها و گیاهان معطر زیادی طبق سلیقه شخصی می توان برای درست کردن ادویه ترشی استفاده کرد. خواص فراوان این مواد می تواند بر سلامت افراد تاثیر داشته باشد برای مثال فلفل بهبود دهنده درد های آرتروز و گرفتگی ریه است و تمبر هندی ادویه ای مفید برای سلامت قلب و بهبود عملکرد دستگاه گوارش می باشد.
طرز تهیه ادویه ترشی در خانه
برای درست کردن ادویه ترشی در خانه باید مراحل زیر را به دقت انجام دهید تا ادویه ای عالی و با کیفیت برای طعم دار کردن انواع ترشیجات تهیه کنید.
طرز تهیه ادویه ترشی
- در مرحله اول باید همه مواد مورد نیاز ادویه ترشی را خشک کنید و سپس با آسیاب به شکل پودر درآورید.
- تمامی مواد آسیاب شده را با هم ترکیب کنید و داخل ظرفی ریخته و روی حرارت ملایم به مدت 2 دقیقه تفت دهید تا بوی آن ها را استشمام نمایید.
- ادویه را از روی اجاق گاز بردارید تا سرد شود. سپس آن را داخل ظرف شیشه ای درب دار در جایی دور از نور و گرما نگهداری کنید.
ترکیبات ادویه ترشی و مقدار ترکیب ادویه ها
برای درست کردن انواع ترشی از ادویه مشترکی استفاده می شود که ترکیبات آن به شرح زیر است:
- گلپر ۱۰ قاشق چایخوری (پودر)
- پودر تخم گشنیز ۵ قاشق چایخوری
- دارچین ۱ قاشق چایخوری
- پودر زیره سبز ۲ قاشق چایخوری
- جوز هندی ۱ قاشق چایخوری
- فلفل سیاه ۱ قاشق چایخوری
- فلفل قرمز ۱ قاشق چایخوری
- رازیانه ۱ قاشق چایخوری (پودر)
- سبزی ترشی ۲ قاشق چایخوری (به نسبت مساوی از مرزه، ترخان، گشنیز و نعنا خشک)
به دلیل ذائقه متفاوتی که افراد دارند می توان با استفاده از انواع میوه ها و سیفی جات، انواع ترشی های خوشمزه را درست کرد که برای طعم دار و مزه دار کردن هر کدام از این ترشی ها (هفت بیجار، مخلوط، کلم، زیتون، انبه و…) می توان به مقدار لازم، ادویه ترشی استفاده نمود.
روش استفاده از ادویه ترشی
هنگامی که می خواهید در خانه ترشی درست کنید احتمالا به دنبال اضافه کردن موادی خوش بو هستید تا به ترشی طعم و مزه ای لذیذ بدهید. ادویه ترشی از جمله چاشنی های فوق العاده کاربردی است که می تواند در انواع ترشی استفاده شود و آن ها را بسیار طعم دار و خوش بو نماید.
برای استفاده از ادویه ترشی در تهیه ترشی خانگی ابتدا باید پودر کاری را با دانه گشنیز، سیاه دانه و گلپر که همگی به خوبی کوبیده شده اند را با هم ترکیب کرد. این مواد را هنگام تهیه ترشی همراه سرکه داخل ظرف ترشی می ریزیم. هنگام تهیه ترشی باید متناسب با ظرف، مقدار مناسبی ادویه ترشی اضافه کرد. هر چه ظرف اندازه کوچکتری داشته باشد باید مقدار ادویه کمتری استفاده شود. مثلا اگر ظرفترشی 3 لیتر گنجایش دارد باید فقط دو قاشق از ادویه ترشی داخل آن بریزیم.
در صورتی که دوست دارید ادویه ترشی مزه ای شور داشته باشد می توانید مقدار کمی نمک به ترکیب ادویه ترشی بیفزایید. علاوه بر نمک و ترکیبات دیگر می توان به ادویه ترشی مقداری گرام ماسالا نیز بفزایید تا کمی طعم تند به ادویه و ترشی بدهد. ادویه ترشی را می توان در تهیه انواع ترشی و شور به کار برد.
نحوه نگهداری از ادویه ترشی و سالاد
برای اینکه زمان ماندگاری ادویه طولانی تر شود و طعم و بوی خوبی داشته باشد؛ بهتر است ادویه ترشی را در منزل و با استفاده از مواد تازه درست کنید. در این صورت از کیفیت و طعم و بوی آن مطمئن هستید و بر طبق سلیقه خود می توانید مواد دلخواه را به آن اضافه کنید. برای این کار باید سبزیجات و گیاهان دارویی مورد نیاز تهیه ادویه ترشی را به صورت تازه خریداری کرد و سپس با روش درستی آن ها را خشک کرد تا مواد مغذی آن ها حفظ شود. در مرحله بعد آن را با آسیاب به خوبی پودر کنید و طبق مراحل تهیه آن اقدام به درست کردن ادویه ترشی نمایید.
برای اینکه بتوانید از ادویه ترشی تا مدت زمانی طولانی مثلا 6 ماه استفاده کنید بدون اینکه طعم و رنگ و مزه آن تغییر کند، باید آن را بعد از تهیه در جایی تاریک و خشک که هیچ رطوبتی به ادویه ترشی نرسد نگهداری کنید. همچنین باید این ادویه را در ظروف درب دار نگهداری کرد.
خواص سبزیجات معطر و گیاهان دارویی در ادویه ترشی
در تهیه ادویه ترشی از انواع گوناگون گیاهان معطر دارویی و سبزیجات استفاده می شود که هر یک دارای خواص و فوایدی برای سلامتی اندام های مختلف بدن هستند. در اینجا به خواص گیاهان و سبزیجات معطری مانند گلپر و رازیانه می پردازیم.
خواص گلپر در ادویه ترشی
یکی از مواد کاربردی و مفید برای تهیه ادویه ترشی، گلپر است که با استفاده از ساقه و برگ آن نیز می توان ترشی های خوشمزه درست کرد. از جمله خواص گلپر می توان به خاصیت بادشكن ، نفخ و بر طرف کننده ناراحتى هاى دستگاه هاضمه، ضد تشنج، ضد كرم و ضد حشرات و خواص ضدعفونى كننده و پاد زهر سموم آن اشاره کرد. همچنین از گلپر برای درمان كم اشتهايى و از بين بردن اخلاط غليظ معده استفاده می شود. گلپر در نرم کردن غذا، تقویت معده و از بین بردن بلغم بسیار مفید است.
از آنجایی که مصرف بیش از حد گلپر مشکلاتی را بوجود می آورد؛ نباید بیشتر از چهار گرم از پودر دانه گلپر را استفاده کرد. زنان باردار نباید به مقدار زیاد از ادویه ترشی که در آن گلپر استفاده شده مصرف کنند زیرا خوردن زیاد آن سبب سقط چنین می شود.
خواص رازیانه در ادویه ترشی
رازیانه یکی دیگر از گیاهان دارویی مورد استفاده در تهیه ادویه ترشی است که دارای خواص زیادی برای سلامتی بدن می باشد. به دلیل وجود فیبر در رازایانه می توان از آن برای کاهش وزن و لاغری استفاده کرد. زیرا فیبر موجود در آن سبب می شود که افراد زودتر احساس سیری کنند. همچنین رازیانه خواص ضدسرطان دارد و مصرف آن در تهیه ادویه ترشی بسیار مفید است زیرا افراد علاقه مند به خوردن ترشی همراه انواع غذاها هستند. بنابراین به مقدار مناسب از این مواد وارد بدن می شود و می تواند از بروز سرطان تا حد زیادی پیشگیری نماید.
این گیاه دارویی می تواند به عنوان یک کاهنده قوی کاهش خون عمل کند و مصرف ادویه ترشی در افراد با فشار خون بالا بسیار مفید است. به دلیل داشتن مقدار زیادی کلسیم می تواند از پوکی استخوان در سنین بالا جلوگیری کرده و سلامت استخوان ها را تامین کند. یکی از استفاده ها و خواص جالب رازیانه خواص شگفت انگیز آن در جلوگیری از چین و چروک پوست و پیری است. در حال حاضر کرم ها و مواد آرایشی متنوعی که حاوی عصاره رازیانه است وارد بازار شده و برای محافظت و سلامت پوست استفاده می شود.
جمع بندی
معمولا بسیاری از افراد علاقه دارند در کنار وعده های غذایی شام و ناهار از انواع ترشی به عنوان چاشنی استفاده کنند. خوردن ترشی همراه غذا لذت خوردن غذا را بیشتر می کند. در تهیه ترشی ها برای طعم دار کردن آن می توان از ادویه ترشی که شامل انواع متنوعی از گیاهان و سبزیجات معطر و خوشبو است، به کار برد. این گیاهان معطر دارویی خواص بی نظیری برای تامین سلامت بدن دارند و می توانند اشتهای افراد را برای خوردن غذا افزایش دهند.
در این مقاله به طرز تهیه ادویه ترشی و ترکیبات مورد نیاز برای درست کردن این ادویه در منزل پرداختیم. همچنین به خواص درمانی و پیشگیرانه گلپر و رازیانه که در تهیه ادویه ترشی به کار می روند اشاره کردیم. همچنین روش نگهداری و نحوه استفاده ادویه ترشی را به طور مفصل بیان کردیم. اگر ادویه ترشی از مواد با کیفیت تهیه شود و روش نگهداری خوبی داشته باشد یعنی در محیطی بدون نم و رطوبت و دور از نور قرار داده شود می تواند تا 6 ماه بدون تغییر رنگ و بو طعم بماند. در تهیه انواع ترشی، شور و لیته از این ادویه برای مزه دار و خوش بو کردن آن ها استفاده می شود.