یکی از نکاتی که اکثر خانمهای خانه دار میخواهند بدانند این است که خواص سماق قهوهای چیست و تفاوت سماق قهوهای با سماق قرمز در چیست؟
سماق جزو ادویههای محبوب منطقه خاورمیانه است که هنوز به درستی در همه جای جهان شناخته نشده است. البته این ادویه بی نظیر به دلیل طعم عجیب و خاص خود مدتهاست که مورد ستایش آشپزهای حرفهای همه جای جهان قرار گرفته است.
تاریخ استفاده از سماق، تاریخی طولانی است و هزاران سال است که سماق مورد استفاده مردم جنوب غرب آسیا و جنوب شرق اروپا بوده است.
امروزه با توجه به خواص سماق، این ادویه خوشمزه در پخت انواع کباب، به عنوان مکمل سبزیجات و به عنوان چاشنی دسرها کاربرد دارد. در این مقاله شما را با انواع سماق، خواص آن و مضرات آن آشنا میکنیم. همچنین تفاوت سماق قهوهای با سماق قرمز را به صورت مفصل بیان میکنیم.
سماق قهوهای چیست؟
سماق نوعی درخت است که در مناطق کوهستانی منطقه خاورمیانه مثل ایران و ترکیه رشد میکند و میوهای خوشهای به رنگهای قرمز و قهوهای دارد. خواستگاه این گیاه در آسیای جنوب غربی، و جنوب شرقی اروپاست.
مزه میوه گیاه سماق گس بوده و بعد از اینکه کاملاً رسید، مزهای ترش پیدا میکند. در ادامه مقاله خواص سماق قهوهای و ترشی آن بیان خواهد شد. میوه سماق بعد از چیده شدن خشک شده و کوبیده میشود و از آن ادویهای به دست میآید که به آن سماق گفته میشود.
اگر بخواهیم انواع سماق را معرفی کنیم باید بگوییم که ادویه سماق بر مبنای نوع میوه و فراوری آن به دو نوع سماق قهوهای و سماق قرمز تقسیم میشود.
تفاوت سماق قهوهای با سماق قرمز
پیش از بیان خواص سماق قهوهای باید بدانیم که همان طور که گفتیم تفاوت سماق قهوهای با سماق قرمز در رنگ میوه چیده شده و نحوه فراوری آن است.
گفته میشود علت تفاوت رنگ سماق قهوهای و سماق قرمز به زمان چیدن آن برمیگردد. اگر زمانی که میوه هنوز قرمز است سماق چیده شود، رنگ پودر آن قرمز خواهد بود.
همچنین در سماق قرمز پوست میوه به صورت کامل گرفته میشود، به همین دلیل رنگ آن نسبت به سماق قهوهای روشنتر است.
تفاوت دیگر سماق قهوهای با سماق قرمز در این است که علی رغم این که هر دو نوع سماق مزهای ترش شبیه لیمو دارند، سماق قهوهای کمی ترشتر بوده و ترشی سماق قرمز کمتر است.
علاوه بر این سماق قرمز سطح و بافتی صاف و یکدستتر از سماق قهوهای دارد.
روشهای استفاده از سماق
روشهای استفاده از سماق متنوع است. در ادامه به چند روش استفاده از سماق اشاره میکنیم.
- از سماق به عنوان یک ادویه ترش کننده در انواع غذا از کباب بره گرفته تا پیتزا استفاده میشود.
- همچنین سماق به عنوان یک ماده تزئینی بر روی غذاهای مختلفی مثل انواع غذاهای گوشتی، سالادها، نانها و دسرها استفاده میشود.
- به دلیل طعم کمی تند و البته مواد غنی که در سماق است، از آن به عنوان جایگزین آبلیمو و سرکه استفاده میشود.
- از سماق در هنگام مالش دادن گوشتها استفاده میشود تا چربیهای طبیعی گوشت را برای هضم آماده کند.
- سماق به عنوان مکمل غذایی و به صورت کپسول مصرف دارد. همچنین میتوان سماق را به صورت دمنوش میل کرد.
خواص سماق قهوهای چیست؟
همان طور که اشاره شده خواص سماق قهوهای بسیار زیاد و قابل توجه است. به همین دلیل قرنهاست که مردم خاورمیانه از این گیاه دارویی در طب سنتی خود بهره میگیرند.
برخی از خواص دارویی سماق قهوهای عبارتاند از:
سماق حاوی مواد مغذی مهمی است
از جمله خواص سماق قهوهای این است که سماق حاوی تعداد زیادی از مواد مغذی بسیار مفید است. سماق حاوی فیبر، چربیهای سالم و برخی از ویتامینهای ضروری برای بدن است.
چربیهای موجود در سماق اسید اولئیک و اسید لینولیئیک است.
اسید اولئیک نوعی چربی اشباع نشده است که با سلامت قلب در ارتباط است. این چربی در گیاههایی مثل زیتون و آووکادو نیز وجود دارد.
فیبر موجود در سماق به افزایش سلامت دستگاه گوارش کمک میکند.
ویتامینهای موجود در سماق ویتامینهای ضروری B1، B6، B2 و C است.
سماق سرشار از آنتی اکسیدان است
سماق مادهای غنی از ترکیبات آنتی اکسیدان است. موادی که کارشناسان معتقدند علت اصلی خواص درمانی سماق هستند.
سماق حاوی ترکیبات شیمایی فعال بسیار مفید با خاصیت آنتی اکسیدان مثل تانن، آنتوسیانین و فلاونوئیدهاست.
آنتیاکسیدانهای موجود در سماق از سلولهای بدن در برای آسیبهای اکسیداتیو محافظت میکند.
این مواد همچنین میتواند به کاهش التهاب موجود در بدن و کاسته شدن اثرات بیماریهای التهابی مانند بیماریهای قلبی و سرطانی کمک کند.
سماق قند خون را متعادل میکند
یکی از خواص سماق قهوهای این است که مادهای مؤثر برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت است.
تحقیقات نشان داده افرادی که دوز مناسبی از سماق را در رژیم غذایی روزانه دریافت کردهاند سطح قند خونشان کاملاً متعادل شده و حساسیت بدنشان برای جذب انسولین افزایش یافته است.
سماق به کاهش درد عضلانی کمک میکند
سماق میتواند دردهای عضلانی ناشی از ورزش را به طور قابل توجهی کاهش دهد. به همین دلیل سماق پتانسیل این را دارد که به عنوان یک داروی برای تسکین عضلات مورد استفاده قرار گیرد.
عوارض و مضرات سماق قهوهای
سماق از نظر افزایش سطح ایمنی بدن سابقه خوبی دارد. اما با این حال ممکن است مصرف سماق عوارض و مضراتی داشته باشد. مضرات سماق عبارتاند از:
مصرف سماق با بادام هندی و انبه برای افرادی که به این غذاها حساسیت دارند به هیچ وجه توصیه نمیشود، زیرا میتواند باعث واکنش آلرژیک شدید شود.
سماق باعث کاهش قند خون میشود و مصرف هم زمان آن با داروهای کاهش قند خون توصیه نمیشود.
کلام پایانی
امیدواریم از مطالعه مطلب خواص سماق قهوهای و تفاوت آن با سماق قرمز استفاده لازم را برده باشید، همچنین شما عزیزان می توانید برای خرید انواع چاشنی و ادویه جات درجه یک از طریق سایت چاشلند اقدام به ثبت سفارش خود نمایید و از تخفیف های ویژه سایت چاشلند برخوردار شوید.
فقط حیف که سماق طبعش خشک و سرده.اینا راهی اینم سماق طبعش گرم خشک یا گرم تر بشه
سلام. با پونه بخور که طبعش اصلاح بشه