آموزش آشپزی

آش‌های سنتی ایران در شهرهای مختلف

آش از غذاهای اصیل و سنتی ایران است. آش‌های سنتی ایران که در سراسر مناطق ایران و بر اساس طبیعت همان منطقه جغرافیایی پخته می‌شود. آش‌های سنتی در جای‌جای ایران دارای تنوع بسیار زیادی است.

آش رشته، آش شله قلمکار، آش دوغ، آش ماست، آش جو، آش ترش، آش ترخینه، آش شلغم و انواع بی‌شماری از آش‌ها در شهرهای مختلف ایران پخته می‌شوند. حبوبات، سبزی‌ها و پیاز داغ وجه مشترک بسیاری از انواع آش‌ها می‌باشد.

در ادامه شما را با تعدادی از معروف‌ترین آش‌ها آشنا می‌کنیم.

 

آش رشته

آش رشته یکی از شناخته‌ترین و محبوب‌ترین آش‌های سنتی ایران است که در سراسر شهرهای ایران طرف‌داران زیادی دارد. آش رشته در تمامی فصول سال و به مناسبت‌های مختلف پخته می‌شود.

آش رشته طعم فوق‌العاده‌ای دارد و تهیه و مصرف آن در روزهای سرد زمستان لطف دیگری دارد. معمولاً در تهیه آش رشته از گوشت استفاده نمی‌شود. البته در بعضی مناطق در پخت آش رشته از گوشت نیز استفاده می‌شود.

آش رشته غذای بسیار کاملی است که در تهیه آن از انواع حبوبات و انواع سبزی‌ها استفاده می‌شود. در تزیین آش رشته از کشک و پیاز داغ استفاده می‌شود و در سفره‌های افطار و نذورات، مصرف بالایی دارد.

 

آش شله قلمکار

یکی دیگر از آش‌های سنتی ایران، آش شله قلمکار است. این آش بسیار معروف است و از آن جهت به آن آش شله قلمکار گفته می‌شود که بعد از تهیه و تزیین، شکل محصولات قلمکار شده را به خود می‌گیرد.

آش شله قلمکار ترکیبی است از انواع حبوبات، سبزیجات، پیاز، زردچوبه، روغن و گوشت است. در تهیه این آش دست شما باز است و شما می‌توانید هر نوع مواد مورد علاقه خود را در پختن این غذا استفاده نمایید.

به خاطر خواص فراوان آش شله قلمکار، مصرف آن به افراد بیمار و همچنین کودکان در حال رشد توصیه می‌شود.

آش شله قلمکار

آش شله قلمکار

 

آش جو

از دیگر آش‌های سنتی ایران می‌توان به آش جو اشاره کرد. در تهیه آش جو از انواع حبوبات، انواع سبزی‌های معطر، بلغور جو و کشک استفاده می‌شود. بعضی‌ها در تهیه آش جو از گوشت نیز استفاده می‌کنند.

 

آش شولی

این آش ویژه استان یزد است و در شهرستان‌های اطراف یزد طرف‌داران بسیار زیادی دارد. همچنین این آش به مسافران و مهمانان شهرهای مختلف استان یزد عرضه می‌شود

ماده اصلی تشکیل دهنده این آش عدس می‌باشد. سایر موادی که در تهیه این آش سنتی یزد به کار می‌روند سبزی آش، سرکه و چغندر می‌باشد.

 

آش ترخینه

آش ترخینه از آش‌های بومی استان‌های لرستان و کردستان می‌باشد. آش ترخینه در فصول سرد سال در بسیاری از مناطق مرکزی ایران پخته می‌شود.

برای تهیه ترخینه، بلغور گندم و جو را با دوغ ترکیب می‌کنند. بدین صورت که بلغور گندم و یا جو را به مدت چند ساعت به همراه دوغ می‌پزند.

بعد از آن که ترکیب، حالت خمیری به خود گرفت، آن را به صورت گلوله درآورده و در زیر آفتاب خشک می‌کنند. برای تهیه آش ترخینه، تکه‌های خشک ترخینه را با حبوبات و سبزی‌های معطر به صورت آش ترخینه می‌پزند.

 

آش ترش

از آش‌های سنتی ایران که مختص استان مازندران است، آش ترش یا آش گزنه می‌باشد. از مراسم چهارشنبه آخر سال در استان مازندران، پختن آش ترش است. مردم مازندران با پختن آش ترش به استقبال عید و سال نو می‌روند.

مردم مازندران اعتقاد دارند که پختن آش گزنه یا همان آش، دلخوری‌های سال کهنه را برطرف نموده و با رویی گشاده و با هزار امید و آرزو به استقبال سال جدید می‌روند.

پختن آش ترش یا آش گزنه در مازندران یک سنت است. مردم خونگرم مازندران در روز چهار شنبه آخر سال پس از پختن آش گزنه، آن را به نیت اموات، خیرات می‌کنند.

 

آش دوغ 

آش دوغ یکی از غذاهای محلی و محلی آذربایجان است. آش دوغ بیشتر در استان‌های آذربایجان غربی و اردبیل پخته می‌شود. در مناطق توریست پذیری همچون شهر سرعین این آش به وفور به مشتریان عرضه می‌شود.

در تهیه آش دوغ از ماست یا دوغ تازه، سبزی آش یا سبزی‌های محلی و سبزی‌های کوهی، برنج، نخود و نمک استفاده می‌شود. البته بعد از تهیه آش دوغ و در هنگام سرو آن، از سیر فراوان استفاده می‌شود.

آش دوغ محلی

آش دوغ محلی

 

آش شلغم

از انواع آش‌های سنتی ایران آش شلغم می‌باشد. پختن آش شلغم در فصول سرد سال در بسیاری از مناطق ایران رایج است. در پختن آش شلغم از برنج، گوشت، شلغم، عدس و سبزی‌های معطر استفاده می‌شود.

این آش بسیار پر خاصیت است و خواص درمانی بسیاری دارد. برای بیماران سرماخورده مفید است و خلط را برطرف کرده و سینه را صاف می‌کند.

شلغم مقادیر قابل توجهی از انواع ویتامین‌های A، B وC ، دارد. آش شلغم بهترین درمان برای تسکین خارش و دردهای مفصلی، ورم لوزه‌ها و گلودرد است.

 

آش شله

این آش به استان خراسان تعلق دارد و در این استان مخصوصاً شهر مقدس مشهد به زائران ارائه می‌شود. با اینکه به آن آش شله گفته می‌شود ولی ظاهر آن شبیه شله زرد و یا حلیم است.

در تهیه این آش از غلاتی همچون برنج و گندم، انواع غلات و همچنین از گوشت گوساله یا بره استفاده می‌شود. برای تهیه آش شله تمامی مواد میکس شده و پس از آماده شدن با پیاز داغ تزیین می‌شود.

 

آش‌های سنتی ایران دارای تنوع بسیار زیادی هستند. می‌توان نوع خاصی از انواع آن‌ها را در گوشه‌ای از مناطق مختلف ایران یافت. البته بعضی از این آش‌ها در تمام مناطق ایران و در فصول مختلف سال تهیه می‌شوند.

 

همچنین در مجله چاشلند بخوانید:

بهترین غذاهای غرب ایران

فهرست منتخب بهترین غذاهای شرق ایران

 

شما کدام‌یک از آش‌های ایرانی را بیشتر می‌پسندید، تجربه خوشمزه خود را در مورد این آش‌ها با ما در میان بگذارید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *