سکنجبین یکی از سنتی ترین و محبوب ترین نوشیدنی های ایرانی است که در فصول گرم سال طرفداران زیادی دارد. سکنجبین معرب لغت «سرکه انگبین» به معنی سرکه و عسل بوده که نشان دهنده مواد تشکیل دهنده این شربت خوش طعم است؛ البته به مرور زمان دستورالعمل های زیادی برای تهیه این شربت در بین اقوام مختلف ایرانی رایج شده است که هر کدام خواص خود را دارند.
شربت سکنجبین را معمولا به عنوان نوشیدنی یا همراه با کاهو مصرف می کنند و در بهبود سرماخوردگی، کاهش تب و برطرف کردن گلو درد بسیار مؤثر است. این نوشیدنی به واسطه خواص درمانی زیادی، در طب سنتی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این مقاله طرز تهیه شربت سکنجبین با پیمانه و خواص آن بیان می شود.
طرز تهیه شربت سکنجبین
مواد لازم برای تهیه شربت سکنجبین
- آب: دو لیوان
- نعناع: 50 گرم
- شکر: 500 گرم
- سرکه سفید: 50 گرم
مراحل تهیه شربت سکنجبین
برای تهیه شربت سکنجبین، ابتدا نعناع ها را خوب بشویید و در سبدی بگذارید تا آب آن کاملا خارج شود. در یک قابلمه، آب و شکر را بریزید و اجازه دهید نیم ساعت باقی بماند تا شکر در آب حل شود؛ سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید.
بعد از اینکه آب جوشید و شکر کاملا حل شد، حرارت را کم کنید نعناع ها را داخل قابلمه بریزید و درب آن را بگذارید. پس از آنکه شربت کاملا غلیظ شد و عطر نعناع را به خود گرفت، مقداری از آن را داخل لیوان آب بریزید؛ اگر شربت ته نشین شد به این معناست که به غلظت مناسب رسیده است. در صورتی که شربت در آب حل بشود، همچنان باید آن را بجوشانید تا قوام بیاید.
بعد از آماده شدن شربت، سرکه را به آرامی به آن اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه بجوشد؛ سپس نعناع ها را از آن خارج کرده و شربت را صاف کنید. اجازه دهید شربت سکنجبین سرد شده و به دمای محیط برسد، بعد آن را داخل شیشه ریخته و در یخچال بگذارید.
برای اینکه شربت خوشمزه و سالم تری داشته باشید، بهتر است از سرکه خانگی استفاده کنید. در صورت تمایل می توانید قبل از سرد شدن شربت، مقداری زعفران به آن اضافه کنید. معمولا سکنجبین را همراه کاهو یا به صورت نوشیدنی میل می کنند. برای تهیه نوشیدنی، مقداری سکنجبین را در لیوان ریخته و روی آن آب و یخ بریزید؛ می توانید به این شربت تخم شربتی نیز اضافه کنید.
طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل
اگر قصد دارید در فصول گرم سال مصرف شربت سکنجبین را در برنامه روزانه خود بگنجانید بهتر است به جای شکر، از عسل برای تهیه آن استفاده کنید. عسل علاوه بر داشتن طبع گرم برای تقویت بدن و دستگاه گوارش نیز مفید است و معایب شکر از قبیل افزایش قند خون و چاقی را به همراه ندارد. برای تهیه شربت سکنجبین می توانید از عرق نعناع نیز استفاده کنید.
مواد لازم برای درست کردن شربت سکنجبین با عسل
- سرکه: یک پیمانه
- نعناع: 50 گرم
- عسل: دو پیمانه
- آب: دو لیوان
مراحل تهیه شربت سکنجبین با عسل
ابتدا آب و عسل را داخل قابلمه ریخته و روی حرارت بگذارید تا به جوش آید. بعد از اینکه محلول آب و عسل غلیظ شد، نعناع را به آن بیافزایید و در قابلمه را بگذارید؛ بعد از 15 دقیقه سرکه را به آن اضافه کنید و اجازه دهید چند دقیقه بجوشد تا کاملا مخلوط شده و بوی سرکه از بین برود. سپس قابلمه را از روی حرارت بردارید.
بعد از خنک شدن شربت آن را از صافی بگذرانید و در شیشه درب دار بریزید و داخل یخچال قرار دهید. اگر عسل ناخالصی داشته باشد، در زمان جوشیدن آب و عسل، روی سطح آن کف به وجود می آید و باید این کف را با قاشق بردارید.
طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل و عرق نعناع
شربت سکنجبین با عسل و عرق نعناع، نوشیدنی مفیدی برای دفع سموم بدن است و می توانید آن را هر روز و همراه وعده غذایی مصرف کنید.
- عسل: دو پیمانه
- عرق نعناع: دو پیمانه
- سرکه: یک پیمانه
سرکه و عرق نعناع را داخل قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید تا به جوش آید؛ بگذارید این مخلوط ده دقیقه بجوشد، سپس قابلمه را از روی حرارت بردارید. بعد از اینکه دمای سرکه و عرق نعناع ولرم شد، عسل را اضافه کرده و خوب مخلوط کنید و پس از سرد شدن در یخچال بگذارید.
شما می توانید شربت سکنجبین را با سایر عرق ها از جمله کاسنی، رازیانه، گلاب و بیدمشک تهیه کنید. هر کدام از این شربت ها فواید خاصی برای بدن دارند و می توان آنها را فصول گرم سال برای جلوگیری از گرمازدگی استفاده کرد.
طرز تهیه شربیت سکنجبین با خاکشیر
یکی از نوشیدنی های محبوب ایرانی در تابستان، شربت خاکشیر است. خاکشیر برای برطرف کردن گرمازدگی و یبوست و بهبود عملکرد دستگاه گوارش بسیار مفید بوده و استفاده از آن در کنار سکنجبین موجب رفع دل درد، تب، درمان سرماخوردگی و گلو درد می شود.
مواد لازم برای شربیت سکنجبین با خاکشیر
- خاکشیر: 3 قاشق غذاخوری
- شربت سکنجبین: 4 قاشق غذاخوری
برای تهیه شربت سکنجبین و خاکشیر، ابتدا خاکشیر را خوب بشویید. برای شستن خاکشیر آن را به همراه دو لیوان آب در کاسه بریزید و بگذارید چند دقیقه بماند تا تمام برگ ها و خاشاک روی سطح آب جمع شوند؛ سپس آب را خالی کرده و این کار را چند بار تکرار کنید.
برای اینکه خاکشیر تمیز شود، روی ان آب ریخته و آرام آرام در ظرف دیگری بریزید؛ به این ترتیب سنگ ریزه های موجود در خاکشیر در ظرف اول ته نشین می شود. بعد از اینکه از تمیز شدن خاکشیر اطمینان حاصل کردید، مقداری از آن را در لیوان ریخته و آب سرد و شربت سکنجبین را اضافه کنید.
طرز تهیه شربت سکنجبین سماقی
شربت سکنجبین به همراه دمنوش و سماق برای برطرف کردن بیماری های گوارشی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش اسید اوریک و درمان بیماری نقرس بسیار مفید است.
مواد لازم برای شربت سکنجبین سماقی
- سماق دم کرده: دو قاشق غذاخوری
- شربت سکنجبین: سه قاشق غذاخوری
برای تهیه این شربت بهتر است از سماق آسیاب نشده استفاده کنید و بعد از دم کردن، آن را صاف کنید. ابتدا سماق را داخل قوری ریخته و روی آن آب جوش بریزید و بگذارید دم شود. نحوه دم کردن سماق کاملا شبیه چای است. می توانید قوری را روی سماور یا کتری قرار دهید، بعد از 15- 20 دقیقه دمنوش آماده می شود.
سپس دمنوش را از صافی عبور داده و شربت سکنجبین را به آن اضافه کنید. این شربت برای جوان سازی پوست، درمان لک و کهیر بسیار مفید است. به خاطر داشته باشید که در مصرف سماق زیاده روی نکنید.
نکات ریز خانه داری برای تهیه شربت سکنجبین
ترش شدن یا کپک زدن شربت سکنجبین بعد از گذشت چند روز، نشان دهنده این است که هنگام تهیه شربت، مواد به غلظت لازم نرسیده اند. برای اینکه متوجه شوید شربت قوام آمده باید دستورالعملی را که در بالا ذکر شد، انجام دهید. در ضمن سکنجبین را در ظرف خشک بریزید، زیرا مقدار کمی رطوبت موجب کپک زدن آن می شود.
اگر شربت سکنجبین بیش از اندازه غلیظ باشد یا روی حرارت بالا تهیه شود، بعد از مدتی شکرک می زند. هنگام تهیه شربت، حتما شعله را متعادل کنید. بعد از شکرک زدن شربت سکنجبین، کافی است مقداری آب جوش و چند قطره آب لیمو به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. بعد از حل شدن شکر، شربت را بردارید و اجازه دهید خنک شود.
در زمان تهیه نوشیدنی سکنجبین می توانید مقداری تخم شربتی، نعناع تازه و کمی رنگ خوراکی یا زعفران به شربت اضافه کنید. در بعضی از مناطق ایران شربت سکنجبین را با سرکه سیب، سرکه خرما یا سرکه انجیر درست می کنند.
فواید شربت سکنجبین
- شربت سکنجبینف طبع سرد و خنک دارد و مصرف آن در فصول گرم سال موجب جلوگیری از گرمازدگی و رفع عطش می شود.
- استفاده از نوشیدنی سکنجبین موجب بهبود گردش خون و رفع انسداد عروق می شود.
- مصرف سکنجبین با عرق اسطوخودوس برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت کبد بسیار مؤثر است.
- شربت سکنجبین با عسل، دارای ویتامین های A، C و B است که در پاکسازی کبد و رفع صفرا بسیار مؤثر هستند.
- در زمان سرماخوردگی یکی از بهترین نوشیدنی ها برای برطرف کردن تب و گلو درد، شربت سکنجبین با عسل است.
- سرکه موجود در شربت سکنجبین موجود برطرف شدن التهاب ناشی از گرمازدگی می شود و دمای بدن را پایین می آورد؛ در روزهای گرم تابستان حتما استفاده از این نوشیدنی را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید.
سخن پایانی
شربت سکنجبین یکی از نوشیدنی های اصیل و سنتی ایرانی است و در نواحی مختلف با دستورالعمل های گوناگونی تهیه می شود. بهتر است در زمان تهیه شربت سکنجبین، عسل را جایگزین شکر کنید؛ با این روش نوشیدنی شما مضرات شکر را نداشته و می توانید در وعده های غذایی روزانه خود آن را بگنجانید.
تهیه شربت خاکشیر با سکنجبین برای رفع تب و سرماخوردگی و بهبود عملکرد دستگاه گوارش بسیار مؤثر است؛ همچنین این نوشیدنی را می توانید در روزهای گرم سال برای برطرف کردن عطش و گرمازدگی به صورت مداوم استفاده کنید.
در زمان تهیه شربت سکنجبین با عسل حتما به میزان مواد توجه کنید زیرا اگر شربت ترش شود علاوه بر داستن طعمی ناخوشایند، مزایای درمانی خود را نیز از دست می دهد. می توانید از ترکیب شربت سکنجبین با عرق های مختلف، نوشیدنی های متنوع و خوشمزه تهیه کنید. شربت سکنجبین و اسطوخودوس برای رفع مشکلات گوارشی و شربت سکنجبین و عرق کاسنی برای رفع تب شدید بسیار مفید هستند.
امیدواریم از مطالعه مطلب طرز تهیه شربت سکنجبین با پیمانه استفاده لازم را برده باشید، چاشلند بزرگترین فروشگاه آنلاین برای خرید انواع ادویه ها و چاشنی های درجه یک به همراه فروش فوق العاده زیتون می باشد.