آموزش آشپزی

طرز تهیه سمنو و فوت و فن‌های آن

سمنو یکی از سین‌های اصلی سفره هفت سین است و سمنو نماد قدرت و سمبل خیر و برکت است. و ما قصد داریم به مناسبت ایام عید نوروز آموزش طرز تهیه سمنو را برای شما بیان می‌کنیم.

پخت سمنو قدمت طولانی دارد. سمنو در اعیاد و مراسم مذهبی و ملی کشورهای مختلف از جمله جمهوری آذربایجان، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان و افغانستان پخته می‌شود. سمنو حتی در فنلاند هم پخته می‌شود.

در ایران پخت سمنو رواج زیادی دارد. اهالی منطقه درق در خراسان شمالی در ماه اسفند مراسم مفصل سمنو پزان دارند. این سمنو عمدتاً به کشورهای اروپایی، عربی و شرق آسیا صادر می‌شود.

روش پخت سمنو

روش پخت سمنو

 

بهترین روش تهیه سمنوی خانگی و مواد لازم برای پخت آن

مواد لازم برای پخت سمنو

جوانه گندم، آرد گندم، خلال پسته و فندق و آب مواد لازم برای پختن سمنو می‌باشد.

 

طرز تهیه سمنو

گام اول

ابتدا باید از گندم، جوانه گندم تهیه کنید. برای تهیه جوانه گندم، گندم‌ها را پاک نموده و خوب بشویید. سپس گندم‌ها را در ظرف مناسبی ریخته و آب هم دما با محیط را روی آن بریزید تا کاملاً گندم‌ها را بپوشاند.

دو روز طول می‌کشد که جوانه‌های گندم شما آماده شود. در مدت این دو روز چند نوبت آب آن را عوض کنید.

 

گام دوم

بعد از اینکه نوک گندم‌ها جوانه زد و کمی سفید شد، آنها را از آب خارج کرده و داخل آبکش بریزید و بگذارید آب آن گرفته شود. جوانه‌ها را درون سینی پهن کنید و روی آن را با یک پارچه تمیز و نمناک بپوشانید.

در این حالت هم اجازه دهید جوانه‌ها به مدت دو روز باقی بماند تا جوانه‌ها ریشه کنند. در این مدت مواظبت کنید که پارچه روی جوانه‌ها مرطوب باقی بمانند. اگر پارچه خشک شد مجدداً آن را نمناک کنید.

اگر جوانه‌ها مدت زیادی بمانند، سبز شده و ساقه می‌کنند. مواظب باشید این اتفاق نیفتد. همین‌که جوانه‌های گندم به رنگ نقره‌ای درآمدند می‌توانید از آنها برای تهیه سمنو استفاده کنید.

 

گام سوم

مرحله بعدی در طرز تهیه سمنو این است که روی جوانه‌ها آب گرفته و آنها را بشویید و در هنگام شستن، اگر جوانه‌های گندم به هم چسبیده بودند آنها را ریش ریش کنید.

جوانه‌های شسته شده را چرخ کنید و داخل ظرفی بریزید. به جوانه‌های چرخ شده مقداری آب اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. سپس مخلوط را از یک صافی عبور دهید و شیره آن را کامل بگیرید.

 

گام چهارم

شیره به دست آمده را به آرامی به آرد الک شده اضافه کنید و مدام به هم بزنید تا آرد شما گلوله نشود. مخلوط آرد و شیره را روی شعله گذاشته و حرارت بدهید.

در حین پخت سمنو، به طور مرتب و یکسره باید آن را هم بزنید تا سمنوی شما به رنگ قهوه‌ای درآمده و شبیه حلوا شود. همچنین در مدت زمان طولانی پخت سمنو کم‌کم به آن آب اضافه کنید تا به یکباره غلیظ نشود.

وقتی سمنوی شما خوب غلیظ شد، در مراحل پایانی پخت به آن خلال پسته و فندق اضافه کنید.

خواص سمنو

خواص سمنو

 

خواص سمنو

بعد از بیان طرز تهیه سمنو لازم است که به خواص سمنو نیز اشاره کنیم.

سمنو دارای مقدار زیادی کلسیم، پتاسیم و فسفر است. این عناصر از عناصر ضروری و مورد نیاز بدن هستند. کلسیم موجود در سمنو استخوان‌ها را تقویت نموده و از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند.

فسفر هم از عناصر مورد نیاز و ضروری بدن است. فسفر موجود در سمنو فعالیت‌های مغز را بهبود بخشیده و برای کارکرد مغز بسیار مفید است.

از دیگر خواص سمنو آن است که به‌خاطرداشتن آهن، اسیدفولیک و انواع ویتامین‌ها، برای خون سازی بدن مفید است. همین طور در آرامش اعصاب، تنظیم هورمون‌ها و رفع خستگی نقش اساسی دارد.

سمنو مقدار قابل توجهی پروتئین دارد. اما کربوهیدرات کمی دارد. همین امر موجب می‌شود که کالری زیادی تولید نکند.

 

عوارض مصرف بیش از حد سمنو

درست است که قند موجود در سمنو از نوع ساکاروز نیست. با این همه اگر در مصرف آن زیاده روی شود موجب بروز چربی در بدن و چاق شدن می‌شود.

یکی دیگر از عوارض مصرف بیش از حد سمنو این است که می‌تواند باعث بالا بردن قند خون شود؛ بنابراین مصرف بیش از حد آن برای افراد چاق، افراد دیابتی و کسانی که چربی خون بالایی دارند توصیه نمی‌شود.

 

نکات مهم در طرز تهیه سمنو

  1. آبی که برای تهیه جوانه گندم استفاده می‌شود نباید کلر داشته باشد. اگر از آب لوله کشی شهری استفاده می‌کنید، آب را کنار بگذارید تا کلر آن خارج شود. سپس آن را به گندم‌ها اضافه کنید.
  2. اگر در دو روز مدتی که برای جوانه زدن گندم‌ها لازم است آب آن را عوض نکنید، گندم‌های شما فاسد می‌شود.
  3. اگر جوانه‌های گندم پس از ریشه کردن برداشته نشود و ریشه‌ها سبز شوند، سمنوی شما تلخ می‌شود.
  4. بهترین نوع آرد برای تهیه سمنو، آرد نان سنگک است. البته بعضی‌ها در تهیه سمنو، نیمی آرد سوهان و نیمی آرد سنگک استفاده می‌کنند.
  5. سمنوی آماده شده باید مخلوطی یکدست بوده و زیاد شل یا سفت نباشد.
  6. در تهیه سمنو از شکر و روغن استفاده نمی‌شود. با این همه نباید از عوارض مصرف بیش از حد سمنو غافل بود.
  7. می‌توانید به جای چرخ کردن جوانه‌های گندم، آنها را درون میکسر بریزید.
  8. سمنو را می‌توان در تمام طول سال تهیه کرد ولی پختن آن در روزهای آخر سال مشتاقان بیشتری دارد.

 

با توجه به سلیقه‌های مختلف در غلظت و رنگ سمنو، شما سمنو را با چه غلظتی و با چه رنگی می‌پسندید؟

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *